22.2.09

Max Lerou

Max Lerou (Den Haag, 1953) heeft al een veelbewogen leven achter de rug... en hij is nog niet eens op de helft zegt hij zelf. Zoals een dichter betaamt was en is hij in vele dimensies actief, soms in meerdere tegelijk. Hij reisde op zeer jeugdige leeftijd een paar jaar met een circus door Europa, was society kapper, journalist, omroepbestuurder, emigrant, immigrant en remigrant, hij is allochtoon noch autochtoon, eerder omnitoon, kortom een wereldreiziger.

Als podiumdichter beleefde hij in 2007 zijn grote doorbraak met een prijswinnend gedicht dat hem een plaats bezorgde op het podium van Sunsation, een der grootste
poëziefestivals van Europa. Hierna ging het snel. Max Lerou ontwikkelde zich als een rasechte podiumdichter. Hij nam deel aan talloze poetryslams waarvan hij er vele won. Zo was hij o.a. te bewonderen bij Festina Lente Amsterdam, de grote slams van Rotterdam, Utrecht, Leiden en Amersfoort en onlangs in een live uitzending bij Den Haag FM. Zijn optredens vonden eind 2008 een nieuw hoogtepunt toen hij deelnam aan het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam in Utrecht. Geruchten willen dat er dit jaar een bundel van Max Lerou zal verschijnen, maar daarover wil de dichter vooralsnog niets kwijt. Wel ontvingen wij van hem een voorproefje van wat ons en u te wachten staat.

poetry slam – een inventarisatie van de kwetsbare ziel

aangebroken is weer de tijd
van spierballen rollen in de etalage
van magazijn ad rem

poëten openen daar hun torsende
torso naar hartelust – u kent dat wel
waar dichters drinken zwelt elk
vertrek tot gelachkamer

nog eenmaal draaien zij om de as van hun wereld of
maken een pirouette van trots in het voorportaal naar
ruimte die zich nog eens lekker onbeschaamd uitrekt

oeverloos klinkt dan het laatste betoog
van de aangeschoten poëet
zijn metaforen dichten immers
het ellenlange verhalen en zo

de lezer nog een beetje meewerkt smelt massa
tot kern promoveren ponden naar kilo`s
per kubieke centimeter de ontwikkeling enorm
en anders is daar altijd nog de deur
naar een onherstelbaar niets

Max Lerou

Geen opmerkingen:

Een reactie posten